Sadece bulaşık makineleri ve buzdolabı gibi beyaz eşyaların AB belgesi yok, aynı zamanda lastiklerin de 2012 Kasım 1 tarihinden bu yana AB belgesi var. Belgenin sistemini aşağıda sizler için açıkladık.
Lastik belgesi ne gibi kriterleri kapsıyor?
Bu konuda çalışan kişiler 3 ana kriter belirlemiş: yakıt verimliliği, yaz ve kış lastiklerine güvenlik özellikleri ve ses düzeyleri.
Yakıt verimliliği
Belgede bu kriter A (çok iyi) G (düşük) olarak gösteriliyor. D sınıfı belgede yer almıyor. Komisyonun tahminlerine göre, A sınıf ürünlerin yakıt verimliliği ile G sınıf ürünlerin yakıt verimlilik arasında yüzde 7.5 oranına kadar değişiklik gösterebiliyor. Hatta bazen ticari sektörler de bu fark daha da yükselebiliyor. A sınıf bir değerlendirmede bir araba için ortalama yakıt tüketimi 100 kilometreye 6.6 litre olmalıdır. G sınıfında ise bu tüketim 0.15 litreye kadar artış gösterir.
Güvenlik özellikleri
Bu konuda da A’dan G’ye kadar sınıf bulunur ve F de en kısa fren sistemine göre değerlendirilir. En uzun dren yapma mesafesi ıslak yol şartlarına göre bölünür.
D sınıf burada da yer almaz. A sınıf bir lastiğin fren yapma mesafesi, komisyona göre, 80 kilometre hızla giderken 18 metreden kısa olmalıdır. Bu aynı zamanda ıslak yol şartlarında yüzde 30 oranına kadar düşer.
Ses düzeyleri
Ses düzeyleri desibel olarak ifade edilir. Bu kategoride herhangi bir numara ya da sembol bulunmaz. Bu resimli şema 3 ayrı çizgiden oluşur. Daha siyah çizgilerde ses düzeyleri artış göstermektedir. Bu yıldan itibaren AB ses düzeylerinde farklı bir limit uygulamasına başlamıştır. Eğer her üç çizgi de siyah ise lastik en yüksek limite ulaşmıştır. Eğer iki çizgi siyah ise limit tahammül edilebilir ve 3 desibel kadardır. Tek bir çizik ise 3 desibelin altını gösterir. Elbette tüm bu kategoriler sürüş tarzına, arabanın durumuna ve çevresel koşullara göre de değişiklik gösterecektir
Belge neyi değerlendirmiyor?
Kuru yolda genel yol tutuş (fren, stabilite vb.). kısacası Avrupa yollarında bir lastikten beklenen şeyler aslında AB standart belgesinde yer almıyor diyebiliriz.
Aquaplaning, kullanılmış lastikler, kış yol tutuşu: tüm bu bilgilerin sürücü tarafından yeniden derlenmesi gerekiyor. Örneğin: tüm lastikleri teker teker bu konularda tabii tutması gerekiyor.
BRV (Lastik kaynağı ve Lastik Federal Ticaret Birliği) ve WDK (Alman lastik Endüstrisi Ticaret Birliği) aba lastik belgelerinin önemli olduğunu ama her şeyi kapsamadığını belirtiyor.
Belge ne için var?
Belge, AB / 1222/2009 Avrupa Düzenlemelerine göre uygulanır. Amacı ise güvenliği, teknik denetlemeyi ve çevre koruma faktörünü sağlamak ve sürekli kılmaktır. Belge düşük yakıt harcayan, sessiz ve güvenli lastik üretimini sağlar ve ıslak yolda güvenliği sağlar.
Belgeyi nerede bulabilirim?
Belge gereklilikleri mevcuttur. Üreticileri, ithalatçılar ve distribütörler bu belgeyi sağlar. Lastikleri satan kişiler websitelerinde belgeyi göstermelidir. Ayrıca, dış bölgeye bir çıkartma yapıştırılmalıdır. Distribütörler lastiklerin bu belgeye sahip olduğundan emin olmalı ya da lastiğin markası bu belgeye sahip olup olmadığına bakmalıdır ve alımdan önce müşteriye göstermelidir. Eğer müşteri sadece lastiğe bakmıyorsa, mesela online satışlarda bu görülür, satıcı tarafından bilgi hazır edilmelidir. Araba satıcıları da bu belgeyi bulundurmalı ve göstermelidir.
Ayrıca, faturalarında ya da ayrı olarak bu bilgiyi talep etmelidir. AB bu konuda çok sıkı yasaları vardır. Bu nedenle mutlaka: : en az 7.5 x 10 inç genişliği ve yüksekliğinde belge belirtilmeli ve en fazla 22 cm’den daha fazla olmamalıdır.
Hangi lastikler için AB belgesi geçerlidir?
Bu yasa kasım 1 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve Haziran 30 2012 tarihinden sonra üretilen tüm hafif ve ağır ticari araçlarını kapsar. Bu yasa motosiklet lastikleri, kaplama lastikler, ticari araçlar için arazi lastiklerinde, vintage lastiklerde (1990 Ekim 1 tarihinden önce kaydolmuş jantlı lastiklerde) hız limiti 80 km/h olan ve çapı 254 mm (10 inç) ya da 635 mm (25 inç) ölçüsünden daha büyük olan T lastiklerde, özel olarak geliştirilmiş lastiklerde (örn: yarış lastikleri gibi) kapsamaz.