Lastiğinizin bir tarafı işaretler ve sayılarla doludur. Peki bunlar ne demektir?
Yasal uygulamalar
Lastikler Avrupa’da ECE-R 30 uygulamasına göre standardize olmuştur. Bu uygulamayı da dünya trafik lisans uygulaması (StVZO, § 36) takip eder. Bu yasa tüm bilgilerin lastiğin kenarında yazılı olmasını şart koşar. Üreticinin ismi- genellikle büyük harflerle yazılır- ve lastik tipi burada yazar. Ama bu bölgede daha fazla bilgi bulunabilir. Örnek şu şekildedir: şu şekilde bir lastiğiniz var: 195/60 R 15 88 V – bu her zaman aynı şekilde yazılır ve sadece numaralar ve harfler değişir.
Lastik ebatları
195/60 R 15 88 V . Örneğimizde, ilk iki sayı slash işaretiyle ayrılmıştır. Bu sayı 195 milimetre genişlik demektir ve yükseklik ise yüzde 60 oranındadır. Bu oran lastiğin en düşük yüzdesidir.
Radyal lastik
195/60 R 15 88 V . Buradaki R dizaynı anlatır., yani radyal lastik demektir. Bazen direk radyal da yazabilir. 1980 yılından beri radyal lastikler binek otomobillerde sadece özel olarak kullanılır bu nedenle biraz modası geçmiştir. Ancak, yine de lastiklerin üzerinde bu yazar. Diyagonal lastikler ise bugün ziraat araçlarında kullanılır, vintage arabalarda ve motosikletlerde kullanılır. Diyagonal lastiklerin işareti ise D olarak öne çıkar.
Jant çapı
195/60 R 15 88 V Bu örneğin üçüncü harfi ise jant çapını belirtir. Bu inch hesabı olarak görülür. Ancak, bazı üreticiler aynı zamanda milimetre de kullanır ama burada fark boyuttan dolayı rahatlıkla görülebilir. İnches olarak belirlenen boyut 10 ila 29 arasında değişir. Milimetre de ise 315 ila 440 arasındadır.
Yük kapasitesi
195/60 R 15 88 Elbette bir aracın taşıyabileceği yük bu lastiğin üzerinde yazar. Yük endeksi, load index ya da Load index LI beşinci sırada yer alır. Üzerindeki formül internette rahatlıkla bulunabilir. 88 burada 560 kilogram hava basıncıyla taşınabilir kapasiteyi ifade eder. Bu genellikle 2,5 bar değerindedir. Araç dokümanlarında belirtilen LI ise asıl basınçtan düşük olmamalı , yani eğer 88 ise lastikler en azından 88 LI içermelidir. Yüksek oranda yük alabilir lastik kapasitelerinde yine de RF işaretini görürsünüz (kuvvetlendirilmiş anlamına gelir) ya da XL (ekstra yük) anlamına gelir.
Hız
195/60 R 15 88 V Lastiğin gidebileceği en fazla hız bu kombinasyonun sonundaki işaretle belirtilir. Hız indeksi V 240 km hıza tekabül etmektedir. Genellikle bu işaretler; M 130, Y ise 300 km/h demektir. Internette daha detaylı okuma şekli bulunabilir.
Ulaştırma departmanı işaretleri (DOT işareti)
Üstte bahsedilen işaretlerin dışında her lastiğin üzerinde 12 basamaklı bir numara ve harften oluşan üretim kodu vardır. Son dört hane ise DOT markası vardır (ulaştırma departmanı- Amerikan transport otoritesi tüm dünyada geçerli uluslararası standarttır). Bu işarete bakarak üreticinin kim olduğunu ve ne zaman üretildiğini bulabilirsiniz. Eğer lastikler 2000 yılından önce üretildiyse DOT numarası da sadece 3 haneden oluşur.
Diğer lisans plakaları
Eğer lastiklerin yönlendirme bağlantılarını okumak için "Rotasyon", "Yön" or "Rotasyon yönü" ve bu yöndeki oka bakmanız gereklidir. Eğer üzerinde Tubeless yani tüpsüz yazıyorsa lastiğiniz tüpsüzdür ve birçok lastiğe de bu şekilde uygulama yapılabilir. TWI, dış aşınma göstergesi aşınma derinliğini gösterir. Eğer nokta daha yüzeydeyse lastik de 1,6 mm olarak yapılmıştır ve 1,5 mm oranına göre ayarlanmalıdır ancak, bu bir sınırdır ve 3 mm oranında artık derinlik bırakılması önerilir. "M + S" anlamı “Mud and Snow” yani çamur ve kardır. Ancak bunun anlamı bu bir kış lastiği demek değildir ve kış lastiğinde mutlaka kar damgası olmalıdır. “E” ya da “E” Avrupa standart testi ECE’yi ifade eder ve patlasa bile hala yol alabilen lastikler ise hasar alsa bile patlamayan lastiktir ve ROF ya da SST işaretiyle ifade edilir. Küçük olarak belirtilen ”1” ise sessiz lastikleri ifade eder. Bu da az ses sertifikasına sahiptir.