AB Lastik Etiketi ve Verimlilik Sınıfları?
Avrupa Birliği, AB Lastik Etiketini (1222/2009 No'lu) Yönetmelik ile tüm AB üye ülkeleri için aynı ve bağlayıcı bir şekilde uygulamaya koymuştur. 01.07.2012 tarihinden sonra üretilen binek otomobil lastikleri, hafif ticari araç lastikleri ve ağır ticari araç lastikleri için geçerlidir.
Üç farklı alan test edilir: yuvarlanma direnci, ıslak yol tutuşu ve lastiğin yolda yaptığı yuvarlanma sesi.
Aşağıdakiler AB Lastik Etiketinden etkilenmez: kaplanmış lastikler, profesyonel arazi lastikleri, yarış lastikleri, çivili lastikler gibi çekişi iyileştiren ek cihazlara sahip lastikler, T tipi acil durum lastikleri, daha önce tescil edilmiş araçlara takmak için özel lastikler 1 Ekim 1990, izin verilen azami hızı 80 km/saat olan lastikler, nominal çapı 254 mm veya daha az veya 635 mm veya daha fazla olan jantlar için lastikler.
Avrupa Birliği bu düzenleme ile bir yandan karayolu trafiğinde ekonomik ve ekolojik verimliliği teşvik etmek, diğer yandan yol güvenliğini artırmak, diğer yandan tüketicilere daha fazla ürün şeffaflığı sağlamak ve aynı zamanda aktif karar verme yardımı.
Henüz kuruluş aşamasındayken, uzmanlar AB Lastik Etiketinin ne yazık ki sadece birkaç ürün özelliği göstermesini eleştiriyor. AB lastik etiketlemesinin ana odak noktası olan yuvarlanma direnci, ıslak yol tutuşu ve yuvarlanma gürültüsünün yanı sıra, lastikler suda kızaklama özellikleri, sürüş stabilitesi, hizmet ömrü, kuru ve ıslak zeminde frenleme özellikleri gibi çok daha önemli ve güvenlikle ilgili ürün özelliklerine sahiptir. yollar, kış koşullarında davranış vb.
Lastik üreticileri, çeşitli kurum ve dergilerden alınan test sonuçlarının son tüketici için önemli bir bilgi ortamı olmaya devam ettiğini belirtiyor. Bu testler genellikle, nihai müşteri için her zaman önemli olan lastik etiketleme için AB standart niteliklerinin yanı sıra güvenlikle ilgili diğer ürün özelliklerine odaklanır.